luni, 29 decembrie 2008

Sapun fara soda

Folosirea sodei caustice poate fi un motiv de teama in producerea sapunului handmade. De aici si intrebarea daca exista reteta de sapun fara a folosi soda?
Raspunsul este unul singur: NU se poate produce sapun fara soda caustica. Aceasta este materia prima de baza alaturi de grasime.
Soda caustica trebuie manipulata cu atentie deoarece poate produce arsuri. De aceea este indicat a avea in apropiere o sticla de otet pentru a neutraliza soda in cazul in care ati intrat in contact cu ea.
Sapunul produs nu contine soda caustica nereactionata deoarece marea majoritate a sapunurilor fabricate au un exces de grasime optim intre 5 si 8%, astfel incat sa nu existe soda nereactionata si sa nu usuce pielea. Tot in acest scop se lasa sapunul la uscat cca 3 saptamani inainte de al folosi.
O mare parte dintre producatorii de sapun handmade din lume folosesc pentru prepararea sapunului metoda "Melt and pour" - MP soap. Unii numesc impropriu aceasta metoda ca fiind cea de producere a sapunului fara soda. Acestia nu folosesc procedeul de fabricare a sapunului din materii prime ci folosesc un sapun baza, special fabricat pentru a putea fi topit si personalizat dupa bunul gust al fiecaruia, prin adaugare de coloranti, arome, etc. Dupa ce a fost topit se pune in forme si gata! Este mult mai usoara aceasta metoda dar din pacate eu nu stiu la noi sa vanda cineva sapunul baza. Sapunul baza este special conceput pentru a fi usor de prelucrat, de aceea la fabricarea acestuia, pe langa materiile prime de baza - grasime si soda sunt folositi o serie de alti compusi chimici.
Personal inclin pentru fabricarea directa din materiile prime.

Niciun comentariu: