miercuri, 1 octombrie 2008

Despre sapun

Cea mai veche atestare documentara despre fabricarea sapunului dateaza din anul 2800 i.Hr. din vechiul Babilon.
Denumirea de sapun provine de la "Muntele Sapo" din vechea Roma, loc unde conform legendei erau sacrificate animalele. Grasimea amestecata cu cenusa era adusa de ploaie in raul Tibru, loc unde femeile isi spalau rufele. Acestea au constatat ca rufele se spalau mai bine cu acel amestec adus de ploaie, amestec ce l-au numit "sapun".
Cu timpul, datorita ingredientelor ce se puteau gasi in orice gospodarie: grasime si lesie (provenita din cenusa), fabricarea sapunului a devenit o practica deloc costisitoare fiind folosita in toate gospodariile.
Izbucnirea Primului Razboi Mondial a insemnat o crestere fara precedent a cererii de sapun, cerere ce nu putea fi acoperita. Asa a inceput fabricarea detergentilor din produse petroliere si incet incet inlocuirea sapunului produs din materie prima naturala, grasime animala sau vegetala cu materie prima de sinteza.
Astazi, datorita sortimentelor diverse de grasime vegetala(uleiuri) disponibile pe piata, prepararea propriului sapun poate deveni o alegere fericita daca esti interesat de calitate, sanatate si mediu. Sapunurile vegetale sunt net superioare celor de origine animala. Uleiul vegetal este mai usor absorbit de piele spre deosebire de cel animal care astupa porii, agravand in unele cazuri probleme ale pielii cum ar fi eczema.

Niciun comentariu: