joi, 2 octombrie 2008

Ingredientele necesare producerii sapunului


Uleiul:
In principiu sapunul poate fi realizat din orice tip de ulei. Fiecare ulei folosit imprima sapunului anumite calitati: sapun tare sau moale, spuma persistenta, curatare eficienta, etc. De aceea este bine a se combina mai multe tipuri de ulei. Personal, inclin pentru combinatia ulei de palmier, masline, cocos si ricin. Pentru fermitate este bine a avea in compozitie un ulei ce se gaseste in stare solida la temperatura obisnuita: ulei de palmier, ulei de cocos sau unt de cacao. Aceste uleiuri sunt printre cele mai folosite si mai usor de gasit pe piata romaneasca.

Soda caustica:
Cantitatea de soda caustica(hidroxid de sodiu - NaOH) necesara se poate calcula cu ajutorul indicelui de saponificare(SAP).
Indicele de saponificare reprezinta cantitatea in mg de KOH(hidroxid de potasiu) necesara neutralizarii a 1g ulei.
Exemplu:
Indicele de saponificare pentru untul de cacao=191
Pentru a neutraliza 1g de unt de cacao avem nevoie de 0.191 g KOH
Daca folosim soda caustica mai inmultim cantitatea de 0.191 cu 0.714 = 0.136 NaOH necesare pentru 1 g de ulei

Apa:
Se va folosi doar apa distilata
Cantitatea de apa necesara diluarii sodei caustice trebuie sa fie 25-35% din cantitatea totala de ulei.

Alte ingrediente:
Pe langa ingredientele principale, pentru a particulariza sapunul si a-i imbunatati proprietatile, pot fi adaugate diverse elemente: uleiuri esentiale, parfum, coloranti, petale de flori, etc.
In cazul sapunurilor transparente(asa numitele "de glicerina"), acestea contin o cantitate suplimentara de glicerina precum si alcool si zahar pentru a deveni transparent.

Un comentariu:

oanabijux spunea...

Sapunul vegetal(ulei de palmier si ulei de masline si soda caustica) pot sa-l topesc si sa-i mai adaug ulei?
Cum pot adauga lapte in sapun? Sau ceaiuri? Multumesc anticipat!