vineri, 3 octombrie 2008

Mod de lucru

1. Se cantaresc ingredientele cu mare precizie.
Excesul de soda caustica in sapun va ridica nivelul pH-ului astfel pielea poate fi iritata sau chiar arsa. Daca este prea putina soda caustica, sapunul va fi prea gras, pielea devenind unsuroasa. Majoritatea celor care produc sapun folosesc in reteta un exces de 4-10% de ulei astfel incat pielea sa nu ramana uscata, sa devina catifelata.

2. Soda caustica se dizolva in apa. Atentie!, procesul este exoterm, solutia se va incalzi! La dizolvare itotdeauna se pune soda caustica in apa si NU invers.

3. Uleiul se incalzeste usor. Se masoara temperatura. Temperatura uleiului si a sodei trebuie sa fie in intervalul 37-43 grade Celsius.

4. In momentul in care uleiul si solutia de soda caustica au aceeasi temperatura se adauga solutia de soda caustica peste ulei. Se amesteca pana se ingroasa de consistenta unei budinci mai subtiri. Procesul daca se realizeaza manual poate dura aproximativ 1 ora. Daca se foloseste un stick mixer, timpul se reduce la cca. 5 minute.

5. Se adauga uleiurile esentiale, parfumul, plantele, etc. si se amesteca.

6. Se pune sapunul in forma tapetata cu hartie cerata si se acopera cu un prosop sau o patura. Se lasa 18-48 ore, timp in care continua reactia de saponificare. In acest interval sapunul trece printr-o stare de gel dupa care revine la starea opaca. Sapunul va continua sa se incalzeasca inca cateva ore.

7. Dupa 24 ore sapunul este suficient de tare astfel incat poate fi taiat. Dupa ce a fost taiat, va fi lasat la uscat cel putin 3-4 saptamani inainte de a se folosi.

8. Daca se doreste testarea pH-ului se poate folosi hartie indicator sau fenolftaleina. Sapunul pentru a fi folosit in siguranta trebuie sa prezinte un pH intre 7 si 9.5

6 comentarii:

Anonim spunea...

imi plac foarte mult produsele naturale si asi fi interesat sa le produs ma poate ajuta cineva (ma refer la sapunul natural)

Ecaterina Carmen spunea...

Trebuie sa alegeti uleiurile din care vreti sa faceti sapun si cantitatea. Este de preferat uleiul de palmier, uleiul de cocos si cel de masline pentru inceput. Daca imi comunicati ce uleiuri veti folosi si ce cantitate de sapun vreti sa obtineti va pot face un calcul referitor la cantitatile de ulei, soda si apa pe care trebuie sa le folositi. Modul de lucru este cel postat.

Anonim spunea...

In fine o reteta de preparare a sapunul clara si fara untura. De fapt sunt curioasa daca exista cumva un mod de preparare FARA soda caustica, cum sunt unele sapunuri dar nu am gasitit nici o reteta asa. Eu am pielea uscata si deshidratata si doresct sa-mi prepar singura sapunuri pentru corp , zona intima si par. Eu vreau sa folosesc in loc de apa un macerat la rece din plante precum:musetel, galbenele, nalba-mare pentru corp; galbenele, pelin pt zona intima; urzica, rozmarin, fr de nuc, brustur pt par. Aici nu va fi problema, la uleiuri va fi :). Pentru corp vreau sa folosesc ulei de masline si ulei de migdale, samburi de struguri iar pentru par ulei de ricin si daca cumva gasesc un altul bun pentru scalpul uscat. Doresc pentru inceput sa fac 2-3 sapunuri ca sa vad ce efect au asupra pielii pentru ca pana acum cu sapunul nu m-am inteles bine deloc. Si daca sunt multumita, cum banuiesc ca voi fi, voi face o cantitate mai mare. Puteti sa-mi dati niste cantitati pentru 2-3 sapunuri atat pentru par cat si pentru piele? Sau alte completari. Va multumesc.

Ecaterina Carmen spunea...

Se pot folosi infuzii din diverse plante in loc de apa.Acestea sa fie racite inainte de a dizolva soda caustica.
Uleiurile de migdale si de seminte de struguri sunt uleiuri ce sunt usor absorbite de piele si foarte indicate. Pentru a putea beneficia de ele acestea se folosesc in fabricarea sapunului in faza finala, in asa zisa faza "trace", cand sapunul are consistenta unei budinci subtiri. In acest moment se adauga aceste uleiuri in cantitatea necesara unui exces de grasime de 5-8%. Personal folosesc in toate retetele exces de 6% ulei vegetal.
De exemplu am sa dau cateva retete cantitative in care se folosesc aceste uleiuri.O parte se foloseste in amestecul baza de uleiuri, iar o parte se adauga in faza "trace". Se poate folosi ca ulei de baza numai uleiul de masline dar va iesi un sapun moale. Este de preferat a se folosi si ulei de palmier pentru ai da fermitate. Tot in acest sens se poate adauga in apa distilata jumatate de lingurita de sare de bucatarie(NaCl):

A.
1. Ulei de migdale: 15g + 15g in faza trace;
2. Ulei de seminte de struguri:15g + 15g in faza trace;
3. Ulei de masline: 440g
Total ulei: 500g
4. Soda caustica: 63g
5. Apa distilata: 150g

B.
1. Ulei de migdale: 15g + 15g in faza trace;
2. Ulei de seminte de struguri:15g + 15g in faza trace;
3. Ulei de masline: 340g
4. Ulei de palmier: 100g
Total ulei: 500g
5. Soda caustica: 63,6g
6. Apa distilata: 150g

C.
1. Ulei de ricin: 120g + 30g in faza trace;
2. Ulei de masline: 250g
3. Ulei de palmier: 100g
Total ulei: 500g
4. Soda caustica: 62,6g
5. Apa distilata: 150g

Se lasa cel putin 3 saptamani inainte de folosire.

oanabijux spunea...

buna seara,
as vrea sa va intreb de unde pot cumpara fenolftaleina sau ceva cu care pot testa p.H-ul sapunului.
In cele 3-4 saptamani in care sapunul se odihneste isi schimba p.h-ul? Sau p.h-ul il pot afla inca de la inceput? Multumesc anticipat!

Ecaterina Carmen spunea...

Reactia de saponificare are loc in principal in intervalul de 24-48 de ore. In acest interval se modifica pH-ul. Se lasa cca 3 saptamani pentru a se intari, pentru a se usca. O parte din apa din reactie se evapora.
Pentru un sapun normal este indicat a se folosi un exces de ulei in proportie de 5-8% Pentru un exces de 9-10% sapunul va deveni mai moale. Personal folosesc 7%
Sapunul se poate topi; personal nu am folosit aceasta metoda. Poti gasi pe internet detalii despre aceasta metoda folosind cuvintele cheie "rebatch soap"
Apa distilata folosita la prepararea solutiei de soda caustica se poate inlocui cu ceai sau lapte. Atentie insa la folosirea laptelui; datorita zaharului continut in lapte reactia este mai puternic exoterma decat in cazul apei, fiind indicat a se folosi laptele foarte rece(de la congelator de preferat) si vasul in care se dizolva sa stea in apa rece. O sa isi schimbe si culoarea, eventual si un miros mai neplacut datorita reactiei dar nu afecteaza sapunul.
Hartia de turnesol se poate gasi la un magazin specializat in aparatura si tehnica de laborator.
Daca se folosesc cantitatile corecte, cu un exces de ulei de 6-9% sapunul rezultat va fi un produs sigur din punct de vedere al pH-ului.